terrorneika!

terrorneika!

ΙΤΖΕΕ

ΙΤΖΕΕ
TERROR ART(1988-2012)

12 Feb 2011

ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

2 comments:

  1. Η συμφωνία της Βάρκιζας υπογράφτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1945 από την κυβέρνηση Πλαστήρα και το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Η συνθήκη προέβλεπε:

    * Δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για τη διεξαγωγή εκλογών και δημοψηφίσματος, που θα έκρινε την τύχη της μοναρχίας στην Ελλάδα.
    * Διάλυση των ανταρτικών οργανώσεων.
    * Παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ μέσα σε δύο εβδομάδες.
    * Παραχώρηση αμνηστίας στους στρατιώτες του Έ.Λ.Α.Σ

    Τα αποτελέσματα της Συμφωνίας της Βάρκιζας ήταν:

    * Μερικές μονάδες του ΕΛΑΣ, όπως και ο ηγέτης του Άρης Βελουχιώτης αρνήθηκαν να δεχτούν τη Συμφωνία και κατέφυγαν και πάλι στα βουνά. Το Ε.Α.Μ. τους αποκήρυξε αμέσως.
    * Ο Άρης Βελουχιώτης πληρώνει με τη ζωή του τη συνέχιση της επαναστατικής του δραστηριότητας.
    * Τερματισμός της πρώτης φάσης του εμφύλιου πολέμου.

    Ωστόσο, η Συμφωνία της Βάρκιζας περιείχε ουσιαστικές αδυναμίες και νομικά κενά, τα οποία σε συνδυασμό με τις βίαιες διαθέσεις δεξιών παρακρατικών ομαδών τελικά οδήγησαν στην ουσιαστική ακύρωσή της. Υπήρχε, χαρακτηριστικά, η πιο κάτω σημαντική παράλειψη: Ενώ με τη συμφωνία της Βάρκιζας παραχωρούνταν αμνηστία στους αντάρτες του ΕΛΑΣ, δε γινόταν πρόνοια για τα ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν στην περίοδο των Δεκεμβριανών. Αυτή η παράλειψη θα έχει μοιραίες επιπτώσεις στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης ξέσπασε η λεγόμενη Λευκή Τρομοκρατία.

    ReplyDelete
  2. 66 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΟΛΑ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΤΟ,ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΗΧΙΑ ΚΑΙ ΣΒΕΡΚΩΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΙΧΑΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΩΝ....ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΩ...

    Β.Π

    ReplyDelete

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ